Przepis na ok. 5
porcji:
- mięso 500g
- łyżka oleju
- kukurydza 1/2 puszki
- pieczarki 500g
- cebula 2 szt
- marchew z groszkiem 3/4 opakowania
mrożonych
- pomidory z puszki 1 szt
- łyżka mąki
- przyprawy: czosnek, liść laurowy,
ziele angielskie, sól, pieprz, ostra/słodka papryka w proszku
Wykonanie:
schab pokroić na kawałki (gruba
kostka), obsypać ziołami i dusić w odrobinie wody pod przykryciem
z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, aż będzie
miękki. W rondlu na oleju zeszklić cebulkę, następnie dodać
pokrojone na cząstki pieczarki, chwilę dusić. Dodać marchew z
groszkiem i zalać całość ok. 1 l wody. Doprowadzić do wrzenia i
dodać resztę składników: kukurydzę, kawałki duszonego schabu
(można zamiast użyć fileta z kurczaka) oraz puszkę zmiksowanych
pomidorów z mąką. Przyprawić ziołami, solą, pieprzem oraz
ząbkiem czosnku.
1 porcja to 1 talerz zupy ok 400g + pieczywo pełnoziarniste (1-2 kromki)
Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz