
To idealny pomysł na obiad, ale także na kolację na ciepło - szczególnie w zbliżające się coraz chłodniejsze wieczory.
Cukinię można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej na naszych stołach ląduje w postaci leczo czy też placków z cukinii. Ja zachęcam, aby ją częściej piec, niż smażyć. Dodatkowo wybierajmy nie za duże sztuki, bo im młodsza cukinia tym lepiej smakuje.
Cukinia jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym - sięgajmy zatem po nią jak najczęściej.
A oto przepis:
CUKINIA ZAPIEKANA Z MIĘSEM MIELONYM
Składniki na 4 porcje:
- 2 średnie cukinie- 400 g mięsa z szynki wieprzowej
- 1 większa cebula
- 2 łyżki oleju
- czosnek
- sól/pieprz, majeranek, tymianek
- tarty parmezan do posypania (ok. 4 łyżki)
Wykonanie:
Cukinie przekroić na połowy i delikatnie wydrążyć miąższ, zostawić ok. 1 cm od brzegu.Na oleju zrumienić pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dodać miąższ cukinii pokrojony w kostkę i razem poddusić, aby cukinia była miękka.
Mięso z szynki zmielić (lub użyć już zmielonego), dodać do niego duszoną cebulę z cukinią oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek. Dokładnie wymieszać. Takim farszem nadziać połówki cukinii.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180st.C ok 20-30 min. Przed końcem pieczenia posypać tartym parmezanem.
Wartość odżywcza porcji (połówka średniej cukinii z nadzieniem mięsnym):
- 339 kcal- 21,4 g białka
- 25,9 g tłuszczu
- 7,6 g węglowodanów
- 2,1 g błonnika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz