
Koniec października, za oknem coraz krótsze, zimniejsze dni, a tym samym mniej słońca. Wielu z Was ma uczucie, że to słońce ładuje nasze wewnętrzne baterie? A co, jeśli to nie przesada? Jeśli słońce faktycznie daje nam coś niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania i zdrowia - umożliwia utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy D.
I co zrobić, gdy dostęp do słońca w okresie jesienno-zimowym zostaje ograniczony?
Witamina D - dlaczego jest tak ważna?
Jest ona odpowiedzialna przede wszystkim za gospodarkę wapniowo-fosforanową w naszym organizmie. Umożliwia wchłanianie wapnia w jelitach. Jest zatem niezbędna dla prawidłowej mineralizacji kości. [1]
Powiązanie poziomu witaminy D i gospodarki wapniowej jest zjawiskiem dobrze zbadanym i znanym od dawna.
Szum, który w ostatnim czasie powstał wokół tej witaminy jest wynikiem całkiem innych prac, które pokazały możliwy związek niedoborów witaminy D z wieloma zaburzeniami naszego zdrowia, a dokładniej:
- osłabieniem układu odpornościowego, a co za tym idzie skłonnością do infekcji, wzmożonej reakcji alergicznej (astma), czy nawet chorób z autoagresją (cukrzyca typu I, RZS, niedoczynność tarczycy typu Hashimoto, itp.);
- mniejszą zdolnością do eliminacji komórek nowotworowych (także w wyniku osłabienia układu odpornościowego), czyli zwiększonym ryzykiem zachorowań na nowotwory złośliwe;
- zaburzeniem gospodarki węglowodanowo-tłuszczowej (insulinooporność i cukrzyca typu II);
- zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych (zawał serca, czy udar mózgu).
[2-4]
Pamiętajmy jednocześnie, że wiele z tych prac wymaga potwierdzenia w kolejnych badaniach na większych grupach osób, dla uzyskania silniejszych dowodów naukowych.
Jednak na podstawie tego, co już wiemy mogę śmiało stwierdzić, że niski poziom witaminy D w surowicy jest niezaprzeczalnie wyznacznikiem złego stanu zdrowia. A nam zależy przecież na tym, aby nasze zdrowie było w jak najlepszej kondycji.
Jednak na podstawie tego, co już wiemy mogę śmiało stwierdzić, że niski poziom witaminy D w surowicy jest niezaprzeczalnie wyznacznikiem złego stanu zdrowia. A nam zależy przecież na tym, aby nasze zdrowie było w jak najlepszej kondycji.
Gdzie zatem szukać witaminy D?
Niewielkie ilości witaminy D znajdziemy w żywności np. w jajach, tranie, rybach morskich, jednak to synteza skórna jest dla nas głównym i najważniejszym źródłem tej witaminy.
Dowody??
- pokrycie odpowiedniej dawki witaminy D zapewnia ekspozycja ramion, dekoltu i twarzy (bez stosowania kremów z filtrem) na słońcu przez ok. 15 minut w godzinach 10.00-15.00 w okresie od kwietnia do września w naszym klimacie;
- odpowiednio, aby pokryć zapotrzebowanie z pożywieniem musielibyśmy spożyć dziennie ok. 0,5 kg tłustej ryby morskiej lub ok. 30 jaj...
Niedobory w naszej populacji
Jeśli głównym źródłem witaminy D pozostaje synteza skórna, to biorąc pod uwagę klimat w jakim żyjemy (w którym słońce nas nie rozpieszcza) oraz to, że stosujemy sporo kremów z filtrem UVB i mimo wszystko poza okresem urlopowym mało przebywamy na świeżym powietrzu, chociażby ze względu na pracę - nie dziwią wyniki wielu badań, które wskazują na powszechne niedobory witaminy D w naszej populacji. [5-6]
W odpowiedzi na takie dane opracowano wskazówki dotyczące suplementacji witaminy D zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym (od października do marca). [7]
Dla osób zdrowych dawki profilaktyczne wyglądają następująco:
- noworodki i niemowlęta - 400 j.m./dobę
- dzieci od 1. do 18. r.ż. - 600-1000 j.m./dobę (zależnie od masy ciała)
- osoby dorosłe - 800-2000 j.m./dobę (zależnie od masy ciała)
Pamiętajmy, że przy zdiagnozowanym niedoborze witaminy D lub przy występowaniu dodatkowo różnych schorzeń lekarz może zalecić wyższe dawki suplementacji.
Najlepszym sposobem przekonania się, czy niedobór witaminy D dotyczy także Ciebie, jest zbadanie poziomu 25(OH)D w surowicy. Ostrzegam jednak - na ogół nie jest to badanie tanie.
Pamiętajmy jednak, że profilaktyka mimo wszystko jest i tak tańsza niż jakiekolwiek leczenie.
Jeśli już stać nas na to i wykonamy u siebie badanie poziomu 25(OH)D oto jak je odczytać:
- >75-125 nmol/l lub >30-50 ng/ml poziom prawidłowy
- 50-75 nmol/l lub 20-30 ng/ml niedobór
- <50 nmol/l lub <20 ng/ml skrajny niedobór [7]
Wnioski?
Odpowiednia podaż witaminy D jest niezwykle istotna dla zdrowia każdego z nas, niezależnie od wieku, płci i dotykających nas chorób. Dlatego suplementacja witaminy D w okresie mniejszej ekspozycji na słońce jest jedną z niewielu suplementacji, którą sama stosuję i zalecam moim pacjentom.
Jeśli dodatkowo ktoś z Was zaobserwuje u siebie objawy tzw. jesienno-zimowej depresji, osłabienie nastroju i częste infekcje warto pomyśleć o suplementacji lub wykonaniu oznaczenia poziomu witaminy D.
Bibliografia:
2. Adams J.L., Liu P., Chan R., Modlin R.I., Hevison M.: Vitamin D in defense of the human immune response. Ann. N.Y. Acad Sci. 2007; 1117: 94-105.
4. Wang Y., Si S., Liu J., Wang Z., Jia H., Feng K., Sun L., Song S.J.: The Associations of Serum Lipids with Vitamin D Status. PLoS One. 2016 Oct 21;11(10):e0165157.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz