
Mam zamiar urozmaicić nieco standardowe kanapki, a nie ma na to lepszego sposobu jak przygotowanie pasty do pieczywa.
Oczywiście są takie standardowe typu jajeczne, rybne... Tym razem ode mnie propozycja całkiem inna, może dla niektórych niestandardowa, ale za to po prostu pyszna
:)

PASTA Z BIAŁEJ FASOLI
Składniki:
1/3 szklanki suchej białej fasoli (może być też z puszki - 1 i 1/2 szklanki)2 średnie cebule
1 jabłko
liść laurowy, ziele angielskie
łyżeczka majeranku
sól/pieprz
odrobina oleju do smażenia
Wykonanie:
Fasolę wcześniej moczymy (ok. 12 godz.), odlewamy wodę, dolewamy świeżą i gotujemy, aż fasolabędzie miękka.
Na patelni z rozgrzanym olejem szklimy drobno posiekaną cebulę, gdy cebula jest
zeszklona dodajemy drobno posiekane (w kostkę) jabłko oraz zioła – liść laurowy, ziele angielskie w
ziarnach, majeranek, sól i pieprz i tak przez chwilę dusimy, a następnie odstawiamy do
przestygnięcia.
Miksujemy fasolę blenderem razem z duszoną cebulką z jabłkiem (przed dodaniem
pozbywamy się ziela angielskiego i liści laurowych). Możemy podlać wodą, aby uzyskać
konsystencję pasty. (Nie radzę miksować na gładką masę – lepiej, aby części cebulki pozostały w
całości).
Wartość odżywcza porcji (na 1 kanapkę to 2 łyżki czyli 40 g):
- 86,3 kcal- 4,4 g białka
- 4,3 g tłuszczu
- 11,7 g węglowodanów
- 2,9 g błonnika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz